sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Nokkona pentua

Tässä vaiheessa Muksiksesta pentu ei ollut vielä lainkaan kiva asia. Herätelläänpä taas blogi. Minulla ei ole tietokonetta käytössä ja blogin kirjoittaminen on todella rasittavaa kännykällä.

Hei, olen melko söpö Nokkonen! 


Mutta siis. Kun en voi loputtomiin odottaa koska Muksis on suosiollinen jollekulle urokselle, piti alkaa katselemaan uutta pentua laumaan. En ole varsinaisesti pentuihminen, ja kevät ei todellakaan ole paras aika ottaa pentua laumaan, mutta kun löytää jotain itseään miellyttävää pyreneittenpaimenkoirarodussa, on parempi tarttua asiaan kiinni. Muksis kuitenkin täytti juuri kuusi, ja jos haluan harrastella agilitya oli ajateltava jo vähän tulevaisuuttakin. Jo hieman aiemmin katselin ulkomailta pentuetta, mutta sieltä ei harmikseni tullut tarpeeksi narttuja että minulle olisi liiennyt pentu.

Ja niin kahdesta tuli lauma. 


Niinpä kaikessa hiljaisuudessa selailin vuodenvaihteen tienoilla tulevia pentueita ja törmäsin pitkäkarva-lyhytkarva -yhdistelmään joka vaikutti kiinnostavalta. Kirjoittelin kasvattajalle viestiä ja kaikki mitä vastauksia sain kysymyksiini vaikutti lupaavalta. Vielä kun kävin katsomassa pentuja siinä vaiheessa kun niistä näki jo hyvin suuntaviittoja tulevaan ja löysin sieltä kolmesta nartusta itselleni passelinoloisen koiran ja vieläpä oli mahdollisuus saada kyseinen otus itselleni - ei kai moista tilaisuutta voi vastustaa. Kiitos Saija kun sain tämän tyypin itselleni!Nokko on syntynyt 9.1. kuuden pennun pentueeseen. Tarkemmat tiedot tulevat omalle sivulle, linkki jalostustietokantaan tässä. Se oli eniten minun mieleeni narttupennuista, vaikka kaikki olivat kivoja. Rohkea, reipas, lunki, terävähampainen muttei koko ajan kasan päällimmäinen.Sopivasti hiihtolomalla pääsimme hakemaan koko lauman kera pennun kotiin. Nokko saapui 12 tuntisen ajomatkan jälkeen aivan tyytyväisenä pakkasten keskelle. Paukkupakkasten, eteläsuomalainen pentuparka. :D

Nykyään nämä leikkivät päivittäin, hyvin pyrrimäisesti, hipihiljaa. 


Rau oli aluksi hieman liian raju kaveri ja Muksis inhosi syvästi koko pentua kaikella halveksuvan arroganttiutensa voimalla (voi parkaa kun tajusi että tämä tuli jäädäkseen), mutta on suopunut hienosti Nokkoon. Olen yllättynyt kuinka vähän se vahtii minua tai tavaroitani Nokolta, ilmeisesti huomannut että tuo on enimmäkseen harmiton. Melko pian se myös alkoi leikittämään Nokkoa, ja tällä hetkellä laumassa menee kaikki hyvin. Nykyään Rau on luottokoira Nokolle ja Muksis idoli. (Krhm. Myös kurittomuudessaan idoli.)

Ensimmäinen omin jaloin huiputettu tunturi, Kiilopää. (Kaunispäällä oltiin käyty jo aiemmin ajelemassa.)


Nokko on rohkea, reipas, superavoin, superlunki, sille on ihan sama ollaanko tutuimmalla päivälenkillä vai Kiilopään rinteillä; keskustassa ihmisten seassa tahi agilitykisoissa hallissa. Toistaiseksi sillä on ollut yksi jännittävä asia elämässä: ritiläpohjat. Kaunispäällä Saariselällä se suostui tulemaan näköalatornista vain alaspäin, ja vietimme pitkän aikaa luonnonpuiston puolella metallisella sillalla ennen kuin siitä pystyi kulkemaan yli. Mutta pystyi!

Onko se luovutusikäinen irlanninsusikoira vai kenties värivirheellinen unkarinvizsla?
Monta on ollut rotuarvausta, onhan tuo tuollainen söpö piski ulkonäöltään. 
Tällä hetkellä Nokko on reipas, itsenäisin koiristani, erittäin ahne, osaa leikkiä, osaa rauhoittua melko kivasti missä vain ja keskittyy erittäin hyvin tekemiseen on taustalla sitten ihmisiä, tai agilityn kisarata. So far so good, kiva tyyppi ollut tähän asti.

Agilitya ei olla tehty oikeastaan ollenkaan. Mitä nyt tehty agikisoista maailman ihanin paikka (että tuo nauttii ihmisten huomiosta!), muutamia takaakiertoja ja pari alastuloa ilman koko estettä tokikin. (Tosin kyllä se kerran juoksi isojen koirien perässä A-esteen huomaamattani...)

Nokko on nyt viiden kuukauden iässä noin 40cm korkea, ja on tosi jännää nähdä kasvaako se vielä kovasti vai ei. Sillä on valtavat tassut, mutta nyt hetkeen ei ole tullut senttejä lisää. Oletin sen ottaessani että se olisi selvästi pikkumaksi, mutta saapas nähdä. Hampaat ovat melkolailla vaihtuneet, nyt yritetään saada oikean yläkulmurin maitohampaan tynkää irti: katkesi mokoma eikä lähtenyt kokonaan. Jos ei lähde, mennään alkuviikosta ell:lle poistamaan se. (Eläinlääkäri on muuten ihana paikka, vaikka kerran jo pentu on rauhoitettu kun venäytti jotenkin kannuksensa, mitään pahoja muistoja ei ole sieltä. Hyvä niin, Muksikselle aikanaan taisi riittää joku nesteytyskerta aiheuttamaan pahemmanlaisen eläinlääkäriluimuilun.)

Nyt saa kirjoitus olla tässä että saan tämän lähetettyäkin. Jos jotain oleellista jää, eiköhän siitä voi kirjoittaa seuraavaan viestiin.

Aikuiset koirat voivat hyvin. Muksis haki juuri perinteiset hyllynsä Saariselältä ja Rau on seurakoirana edelleen omaa luokkaansa. Minäkin alan tottua olemaan koiralauman kanssa, vaikka kaksi koiraa ideaalitilanne olisikin. (Mutta niin mahdoton tilanne aina.)

Toivottavasti saisin jatkettua tätä blogitekstien kirjoittelua - Muksiksenkin pentuajan juttuja on niin kiva lukea jälkikäteen!

Ps. Pakko vielä laittaa loppuun vähän jälkikäteen: "Nokko" nimenä on suoraan murresanasta, joka tarkoittaa että jotakin on tarpeeksi tai vähän liikaa. Just hyvä koirannimi. Se myös viittaa Nokkonen -hahmoon Robin Hobbin fantasiakirjasarjassa, jonkinmoinen yhdenmukaisuus näiden taruolentonimien suhteen. Meinasin jo kertakaikkiaan hermostua kun kävin kaikki satukirjat, tarut, fantasiakirjasarjat, yms. läpi löytämättä pennulleni nimeä lainkaan. Mutta löytyihän se, ja Nokko on hyvä nimi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti